www.doulapraktijktwente.nl


Go to content

Geboorteplan


Een geboorteplan is een document waarin je de wensen rondom de bevalling aangeeft. Een geboorteplan is een communicatiemiddel met je hulpverlener. Het plan moet
eenvoudig, duidelijk en beknopt zijn. Het plan wordt bewaard bij de verloskundige kaart van de verloskundige en/of in de medische status van het ziekenhuis.

Tip: print je geboorteplan uit op een opvallende kleur papier, zodat deze beter opvalt tussen je status.


Waarom een geboorteplan?

Regelmatig gaat een bevalling anders dan men het zich had voorgesteld. Tijdens een bevalling ontbreekt soms de tijd om uitgebreid een situatie te bespreken. Een geboorteplan schrijven kan je helpen met de voorbereiding op de bevalling. Het kan voorkomen dat je tijdens de bevalling te maken krijgt met een andere zorgverlener dan degene die jou in de zwangerschap begeleid heeft. Belangrijk is dat je op de hoogte bent van de dingen die gebeuren en dat je weet waarom ze gebeuren. Zelf ontdekken wat jij belangrijk vindt, wat je ideeen en wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt. Het is voor jou en je zorgverleners een manier om elkaar beter te begrijpen. Dit komt de samenwerking tijdens de bevalling ten goede.
Back to content | Back to main menu